Anastasia Foorum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Kommid 1 - 5 fudge retsepti

 
Post new topic   Reply to topic    Anastasia Foorum Forum Index -> Toit
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sille



Joined: 10 Aug 2007
Posts: 36

PostPosted: Wed Dec 12, 2007 4:03 pm    Post subject: Kommid 1 - 5 fudge retsepti Reply with quote

FUDGEST ülse – tassitäis suhkrut olgu pigem veidi alla täistassi kui kuhjaga täis. Vedelikutassitäis võib olla küll ääreni. Üldiselt fudget ei segata kui on juba keema tõusnud, erandiks ainult piimaga fudge. Piim kipub põhja kõrbema ja sel juhul on vaja vahel segada. Keeta tuleks just nimelt pannil ja mitte potikeses.Pann peaks olema üsna suur ja kõrgemate äärtega, sest segu keedes vahutab ja mullitab. Enamus retsepte soovitab ka vahetult keema tõusnud segu puhul panni külgi sooja vette kastetud harjakesega 2 korda üle tõmmata (pintsliga). See takistab suhkru kristalliseerumist panni külgedele segu keemise ajal. Pannilt segu ära valades ei tohi panni põhja ja külgi segamisnõusse ära kaapida. Aga segu on üsna vedel ja enamus voolab ise kaussi. Vahustamisel tuleb jälgida, et segu ei läheks väga paksuks,muidu vormi pannes ta jahtub kiiresti ja muutub kõvaks. Siin aitavad ka külma vette kastetud käed,millega ruttu segu patsutades vormi laiali tõugata. Segu muutub vahustamisel paksuks ja kaotab oma läike – on nn matt mass. Üle vahustades muutub kõvaks. Kui komm jääb pärast väga tugev, on suhkrut saanud liiga palju.
Mina kasutan termomeetrit aga kellel ei ole peaks kasutama külma vee klaasi kus siis kuuma siirupi tilk peaks moodustama nn pehme palli. Laiali ei tohi laguneda ja sõrmedel vahel katsudes selline pehme voolitav pallike. Aga juba 130C jõudes läheb temperatuur väga kiirelt kõrgemaks nii et veeklaas peaks kohe kõrval olema. Ajaliselt on küll ca 10 minutit aga see oleneb iga keetja pliidi temperatuurist ja panni suurusest. Termomeetriga on väga lihtne ja tulemus on väga,väga hea. Segu jahtub vormis paar tundi toatemperatuuril,minul sahvris 20 min. Vormis peaks olema kindlasti küpsetuspaber, millega saab kommi pärast välja tõsta.
Väga palju on retseptides vaniljeessentsi aga olen teinud ka ilma sellest ei ole midagi. Suhkrusiirup sobib Dan Zukkeri oma või enda tehtud. Paks siirup, mitte vedelad marjasiirupid.
Fudge võtab vähe aega ja vaeva. Tulemus on poe kommist tunduvalt parem. Küpsetuspaberil kindlalt suletavas karbis säilib jahedas päris hästi. Samuti võib valmistada kihte üksteise peale- näiteks sokolaadi fudgeja heledam fudge. Need tuleks siis üksteise järel teha. Soojalt jäävad kihid kinni ja tulemuseks triibuline fudge.
Ise kasutan rafineerimata suhkrut tulemused on siis sellised karamellivärvi, valge suhkru puhul heledamad.


Caramel Fudge
3 tassi suhkrut
1 tassi piima
1 teelusikas vanilje ekstrakti
1 supilusikas purustatud karamellikommi

Paksupõhjalisel pannil sulata üks tassitäis suhkrut. Ülejäänud suhkur kuumuta koos piimaga ja kui tõuseb keema lisa karamellile. Sega hoolikalt kuni temperatuur tõuseb 133 C (umbes 10min)
Eemalda tulelt,lisa vanilje ja purustatud karmellikomm.
Vahusta kuni moodustub kreemjas mass ja pane võitatud (õlitatud) vormi – ca 23cmX23cm.
Kui vahustad miksriga läheb ca 3-5 min, kui puulusikaga siis ca 10-15 min.

Sokolaadi fudge
3 spl pehmet võid
2 tassi suhkrut
1/4 tassi heledat suhkrusiirupit
¾ tassi piima ja rõõsa koore 35-38% segu
Näpuotsatäis soola
140 g tükeldatud sokolaadi
1,5 tassi jämedalt jahvatatud pähkleid
1 tl vaniljeessentsi
Määri küpsetuspaber 1 spl võiga, aseta 23x23 cm vormi,pane kõrvale.
Paksupõhjalisel pannil keskmisel kuumusel sulata suhkur, siirup, piima-koore segu ja sool.Sega kuni on sulanud.Tõsta veidi temperatuuri,kui segu hakkab keema, puhasta märja harjaga panni külgi. Eemalda korraks pann tulelt ja lisa sokolaad. Sega kuni sokolaad on täielikult sulanud. Pane pann tagasi pliidile ja lase keeda ILMA SEGAMATA kuni 132C. Umbes 10 min.
Eemalda pann tulelt,vala kaussi (ära kraabi põhja puhtaks!) ,lisa 2 spl võid ja vanilje ning vahusta kuni segu muutub kreemjaks, tihedaks ja kaotab oma läike. Lisa pähklid ja sega ca 30 sekundit. Vala vormi (ega eriti valatav ei olegi, rohkem lusikaga panna ja üsna ruttu).Patsuta või lükka vormis laiali ja jahtuma.

Vahtrasiirupi fudge
4 spl pehmet võid
3 tassi suhkrut
3/4 tassi vahtrasiirupit
3sp lheledat suhkrusiirupit
1/2 tassi piima ja rõõsa koore 35-38% segu
Näpuotsatäis soola
1,5 tassi jämedalt jahvatatud pähkleid
1 tl vaniljeessentsi

Määri küpsetuspaber 1 spl võiga, aseta 23x23 cm vormi,pane kõrvale.
Paksupõhjalisel pannil keskmisel kuumusel sulata suhkur, vahtrasiirup, siirup, piima-koore segu ja sool.Sega kuni on sulanud.Tõsta veidi temperatuuri,kui segu hakkab keema, puhastamärja harjaga panni külgi. Ja lase keeda ILMA SEGAMATA kuni 133C. Umbes 12 min.
Eemalda pann tulelt,vala kaussi (ära kraabi põhja puhtaks!) ,lisa 3 spl võid ja vanilje ning vahusta kuni segu muutub kreemjaks, tihedaks ja kaotab oma läike. Lisa pähklid ja sega ca 30 sekundit. Vala vormi (ega eriti valatav ei olegi, rohkem lusikaga panna ja üsna ruttu).Patsuta või lükka vormis laiali ja jahtuma.

[u]Laste Fudge[/u]
2 tassi suhkrut
1 tass hapukoort
Näpuotsatäis soola
3 supilusikat kakaod
1/2 tassi vett
1 tass jämedalt jahvatatud pähkleid
4 teelusikat jahvatatud ingverit
2 supilusikat võid

Küpseta pannil võid, suhkrut, koort ja soolakuni keemiseni. Seejärel lisa kakao (vähese veega pastaks segatud). Keeda kuni 133 C,keemisel ära sega! Eemalda tulelt ja sega juurde ingver ja pähklid. Vahusta kuni moodustub kreemjas mass ja pane võitatud (õlitatud) vormi. Jahtunult lõika tükkideks.

Vaarika-pähkli Fudge
1/3 tass vaarika (mustsõstra vms) dzemmi
1spl vaarika (mustsõstra vms) mahla
1 tass vett
veidi sidrunhapet
1 tass purustatud pähkleid
2 tassi suhkrut

Lahusta pannil suhkur veega,lisa sidrunhape ja keeda kuni 135 C. keemisel ära sega. Vala siirup märga kaussi (anumasse) ja jäta umbes 8 minutiks jahtuma. Samal ajal soojenda dzemm üles – see peab olema vedel.Lisa dzemm siirupile ja vahusta kuni hakkab muutuma kreemjaks,lisa pähklid,mahl. ‘
Pane võitatud (õlitatud) vormi. Jahtunult lõika tükkideks.
Märga kaussi sellepärast, et muidu hangub siirup koheselt põhja külge kinni. Märg selles mõttes, et kauss loputa veega üle.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Anastasia Foorum Forum Index -> Toit
All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


© 2007-2008 Informe.com. Get Free Forum Hosting
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
 
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM